Mark Delanote - Advocaat

Info

Loopbaan

Mark Delanote is Licentiaat in de rechten (KULeuven 2001) en behaalde aanvullende diploma’s in het fiscaal recht (Vrije Universiteit Brussel, 2002), het vennootschappenrecht (KULeuven, 2002) en het sociaal recht (Vrije Universiteit Brussel, 2006). In 2010 promoveerde hij tot doctor in de rechten met zijn proefschrift dat handelt over het fiscaal invorderingsrecht.
Sedert september 2002 is hij advocaat. Hij lag aan de basis van de oprichting van de Belgian Association of Tax Lawyers, een vereniging die de advocaten gespecialiseerd in het fiscaal recht beoogt te verenigen.
In 2015 richtte hij mee het advocatenkantoor ‘Bloom’ op.
Mark is daarnaast professor aan de rechtsfaculteit van de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. Hij doceert o.m. de vakken 'fiscale procedure’, ‘registratie- en successierechten’, ‘ondernemingsfiscaliteit’ en ‘boekhoud- en jaarrekeningenrecht’.
Op beleidsvlak wordt de expertise van Mark Delanote frequent ingeroepen.
Van maart 2016 tot november 2017 was Mark Nederlandstalige expert in de “Panama”-Commissie van het Federaal Parlement.
Ook in de “Kazachgate”-Commissie van het Federaal Parlement verleende Mark van juni 2016 tot april 2018 zijn expertise.
Sedert november 2017 is Mark lid van de Hoge Raad van Financiën.
 

Specialisaties

Mark Delanote is gespecialiseerd in het fiscaal recht, met oog voor de diversiteit van de juridische omgeving. Hij heeft een uitgebreide ervaring in tal van fiscale domeinen, waarin hij op maat van de cliënt adviseert. Mark verleent ook bijstand aan belastingplichtigen bij hun contacten met de overheid (ruling, bemiddeling, bijstand bij controle,…). Mark beschikt voorts over een bijzondere expertise op het vlak van de fiscale procedure waarin hij tot het uiterste gaat om de belangen van zijn cliënten te vrijwaren en te verdedigen.
 

Publicaties en andere activiteiten

Mark Delanote is auteur van talrijke publicaties in het fiscaal recht. Naast zijn handboeken, “Schuld en Executie”, “Fiscaal invorderingsrecht”, heeft Mark vanuit zijn wetenschappelijke interesse tal van fiscale topics in publicaties uitgediept. Hij waakt daarbij steeds over de praktische finaliteit van het recht.
Mark houdt ook regelmatig voordrachten op studiedagen over fiscaal recht, en geeft opleidingen aan magistraten en advocaten.
Hij wordt aanbevolen als een fiscaal expert in België door Legal 500 (editie 2017).
 

Talen

Nederlands, Frans en Engels.
 

Balie

Brussel

Kantoor Brussel
terug naar het overzicht