HLN: Kaaimantaks brengt amper 5 miljoen op en volgens minister is dat goed nieuws

De Kaaimantaks, waarmee de regering grote vermogens in fiscale paradijzen wou vatten, brengt geen 510, maar een schamele 5 miljoen euro op. “Sabotage door minister Johan Van Overtveldt”, stelt sp.a, maar de N-VA’er zelf vindt dit goed nieuws. “Offshore constructies ontmoedigen: dat was net het doel.”
...

Fiscaal advocaat Denis-Emmanuel Philippe (Bloom Law) bevestigt de theorie van sp.a ten dele. "Tot eind 2017 zat er een gat in de wet. Dat heeft de staat waarschijnlijk miljoenen gekost, want er zijn veel van die trusts leeggehaald. Maar dit verklaart zeker niet de volledige daling. Volgens mij zijn er veel constructies opgedoekt en zijn die centen via investeringen in de beurs of in vastgoed teruggevloeid naar België, waar ze nu wél belastinginkomsten genereren. Je mag de impact van automatische gegevensuitwisseling niet onderschatten. Vandaag kan je amper geld in het buitenland verbergen zonder dat de fiscus het weet."

Droom van sp.a Minister Van Overtveldt wuift de sabotage met de trusts weg en gaat helemaal mee in het verhaal van Philippe dat de schrik de fiscale paradijsgangers om het hart is geslagen. "Het doel van de Kaaimantaks was om offshore constructies te ontmoedigen en daar slagen we duidelijk in. Dat zorgt voor een stijging in de normaal betaalde belastinginkomsten, maar het is niet mogelijk om dat effect exact uit te filteren. Met de Kaaimantaks en de automatische gegevensuitwisseling doen wij waar sp.a enkel kon van dromen." Volgens sp.a zoekt Van Overtveldt uitvluchten. "Mocht zijn redenering kloppen, dan zouden we een sterke stijging van de inkomsten uit de roerende voorheffing zien."


Lees meer:
 
HLN: Kaaimantaks brengt amper 5 miljoen op en volgens minister is dat goed nieuws