De Standaard: De fluwelen handschoen van Van Overtveldt

Hoe ernstig meent Belgiƫ het eigenlijk met het aanpakken van belastingontwijking door multinationals? Niet zo heel erg, bleek vorige week. Een Europese richtlijn wordt op de meest bedrijfsvriendelijke manier ingevoerd.
...
Fiscalist Denis-Emmanuel Philippe van het advocatenkantoor Bloom Law bevestigt dat de keuze van Van Overtveldt voordeliger is voor de belastingplichtigen. ‘Dat is gewoon zo, daarover moeten we niet rond de pot draaien. Volgens mij is de reden tamelijk eenvoudig: België aantrekkelijk houden voor buitenlandse investeerders. De lobby’s van de multinationals hebben waarschijnlijk goed hun werk gedaan. Als België voor de harde aanpak had gekozen, bestond de kans dat veel holdings uit België zouden zijn weggevlucht. Waarschijnlijk naar Luxemburg, want het ziet ernaar uit dat dat land ook voor de lichte versie kiest.’

Van Overtveldt verdedigt de gemaakte keuze. ‘Deze benadering is accurater om profit shifting tegen te gaan en het risico op dubbele belasting is beperkter dan bij de andere aanpak’. Ook haalt de minister inderdaad aan dat de CFC-regels ‘nadelig kunnen zijn voor België als investeringsland, en dat daarom voorzichtig moet worden omgesprongen met de invoering ervan’. 

...

Meer info via onderstaande link

De Standaard: De fluwelen handschoen van Van Overtveldt