Het Laatste Nieuws: Professor Fiscaal Recht Michel Maus buist regering voor belastingverdeling

08/09/2017 | Fiscaal | Michel Maus
Zijn onze belastingen eerlijk verdeeld? Michel Maus, advocaat bij Bloom Law en professor Fiscaal Recht aan de VUB, is ervan overtuigd dat dit niet het geval is. Om het te bewijzen, neemt hij de huidige begroting onder de loep.

"In totaal heeft de regering ongeveer 50 miljard fiscale inkomsten op een totale begroting van 100 miljard. Van die 50 miljard is de belasting op arbeid, de bedrijfsvoorheffing dus, de grootste bron van inkomsten, goed voor 21 miljard. Dan volgt de vennootschapsbelasting - waar je de voorafbetalingen moet bijtellen - die de overheid ongeveer 16 miljard oplevert. Vervolgens zijn er nog 5,6 miljard euro aan btw-inkomsten en 8,9 miljard aan inkomsten van douane en accijnzen. De roerende voorheffing, de vermogensbelasting, brengt  1,4 miljard op."

"Deze laatste is eigenlijk heel beperkt terwijl er altijd zoveel poespas rond gemaakt wordt. Vermogen wordt heel weinig belast in België, maar de belastingen op arbeid liggen heel hoog. Internationale organisaties blijven België op de vingers tikken dat dit evenwicht veel beter kan." 
 

...


Meer informatie via onderstaande link

Het Laatste Nieuws: Professor Fiscaal Recht Michel Maus buist regering voor belastingverdeling