De Standaard: Belastinglimbo

01/07/2017 | Fiscaal | Michel Maus
De dans rond de vennootschapsbelasting heeft veel van een spelletje limbodansen. In de belastingvariant gaat die als volgt. U noemt een tarief voor de vennootschapsbelasting en u verzint er vervolgens een uitleg bij. Net zoals bij het limbodansen: hoe lager de lat, hoe moeilijker de opgave. Pieter Timmermans, de topman van het VBO, hoeft nog niet meteen zijn lenigheid te etaleren. Hij legt de lat voor volgend jaar op ‘minder dan 30 procent’. En dus komt hij weg met de uitleg: ‘Dat is cruciaal.’
Michel Maus houdt wel van een grotere uitdaging. Hij legt de lat op ... de grond. Het ideale tarief voor de vennootschapsbelasting is volgens de fiscaal advocaat 0,0 procent. Heeft Maus een tik van de hamer gekregen? Heeft hij onvermoede limbokwaliteiten? Of beide?

Onnodig te zeggen dat geen econoom dit uitgelegd krijgt. Of wacht even. Een beetje research leert dat heel wat economen dit uitgelegd krijgen. Die uitleg gaat zo. De winst van de vennootschap wordt eigenlijk twee keer belast. Een eerste keer bij het innen van de vennootschapsbelasting. En een tweede keer wanneer de winst uitgekeerd wordt, bij de roerende voorheffing op het dividend. Dat houdt geen steek.

...

Meer informatie via onderstaande link
 

De Standaard: Belastinglimbo