De Tijd: Belastingen aangeven wordt nóg complexer

30/03/2017 | Fiscaal | Michel Maus
Ondanks de belofte dat de belastingen eenvoudiger zouden worden, telt uw volgende belastingbrief 885 codes. Dat zijn er 75 meer dan de vorige.
De belastingbrief wordt opnieuw complexer, ook al spraken de federale meerderheidspartijen in het regeerakkoord af dat de belastingen niet complexer mochten worden, omdat 'de belastingplichtigen het huidige systeem niet meer als rechtvaardig ervaren'. Vorig jaar kwamen er 38 extra fiscale codes bij, dit jaar nog eens 75. Dat blijkt uit het aangifteformulier voor het aanslagjaar 2017 (inkomsten 2016) dat gisteren is verschenen in het Belgisch Staatsblad.

...

Voor fiscaal advocaat Michel Maus is de wildgroei van codes een teken dat de overheid er niet in slaagt de heilige fiscale drievuldigheid te realiseren. 'Een ideaal belastingsysteem is eerlijk, eenvoudig en efficiënt. Op geen enkel punt is de score positief. De wildgroei aan tarieven voor bijvoorbeeld de roerende inkomsten is ronduit discriminerend. Zo'n complex systeem is een ramp: al die codes moeten ook gecontroleerd worden en dat kost tijd en geld', zegt Maus. 'Het feit dat de fiscus niet meteen de juiste belastingaangifte in het Staatsblad plaatst, toont aan hoe ingewikkeld die geworden is', reageert fiscaal advocaat Jan Tuerlinckx droog.

...

Meer lezen via onderstaande link:
 

De Tijd: Belastingen aangeven wordt nóg complexer