De Morgen: "We moeten allemaal naar de stad"

01/12/2016 | Fiscaal | Michel Maus
De betonstop van de Vlaamse regering is levensnoodzakelijk, vindt Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck. 2040 is nog veraf, maar dat geeft ons de tijd om ook aandacht te besteden aan de ondersteuning van de stadskernen. "Verlaag het kadastraal inkomen van een stadswoning."
 
Uittreksel:

Studiefase

Fiscaal expert Michel Maus vindt het geven van stimulansen om wonen in de stad aantrekkelijk te maken een goed plan, al gaat dat volgens hem beter niet via een aanpassing van het KI. "We kunnen beter dat systeem afschaffen, want het is gebaseerd op parameters uit 1975, en dus niet meer objectief. Als je daaraan begint te prutsen, krijg je problemen. Maar je kunt perfect het KI vervangen door een belasting op de gecorrigeerde opbrengst (op de gebruikte oppervlakte, CG) en daarbij dan voordelen geven aan bewoners van een stad. Dat is hetzelfde principe."

Een andere mogelijkheid is volgens Maus om via registratierechten te werken en daarin te differentiëren. Voor stedelijke huizen betaal je dan minder registratierechten dan voor landelijke.

...

Meer lezen via onderstaande link 

De Morgen: "We moeten allemaal naar de stad"