De Tijd: De 10 taboes waarmee we onze begroting kunnen redden

01/10/2016 | Fiscaal | Michel Maus
De regering is krampachtig op zoek naar 4,2 miljard euro voor de begroting van volgend jaar. Maar met wat gemorrel in de marge komen we er niet langer. Ons overheidsbeslag is 54 procent, liefst acht procentpunten meer dan in Nederland. Fundamentele keuzes dringen zich op. Welke heilige huisjes moeten volgens specialisten vroeg of laat sneuvelen?
Uittreksel:

2. Steek fraudeurs in de gevangenis
 
Fraudeurs kunnen in ons land een straf ontlopen door die via het systeem van de minnelijke schikking af te kopen. Volgens hoogleraar fiscaliteit Michel Maus is dat onrechtvaardig. 'Ik herinner me nog dat ik in 2013 iemand die voor 3.457 euro had gefraudeerd moest verdedigen in de rechtbank. Op datzelfde moment kwam in de pers dat het diamantbedrijf Omega Diamonds zijn straf had afgekocht. Dat is fundamenteel onrechtvaardig.'

Maus vindt dat het mogelijk moet worden om gevangenisstraffen uit te spreken​ voor wie voor meer dan 1 miljoen fraudeert. In andere landen, zoals Duitsland, vliegen fraudeurs wel in de cel. Maus geeft het voorbeeld van de ex-voorzitter van de voetbalclub Bayern München, Uli Hoeness, die tot 3 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor belastingontduiking voor 28,5 miljoen euro.

Als de fiscaliteit rechtvaardiger is, zal ook minder in het zwart worden gewerkt, voorspelt Maus. Volgens de recentste cijfers van Friedrich Schneider, economieprofessor aan de Universiteit van Linz, bedraagt de zwarte economie in België 16 procent van het bruto binnenlands product. In onze buurlanden is dat een pak lager.
....

Meer info via onderstaande link

De Tijd: De 10 taboes waarmee we onze begroting kunnen redden