Trends: 'Belasting op interne meerwaarde heeft enorme impact op vermogende Belgen'

Het is slechts een enkele zinnetje in de regeringsverklaring. "De interne meerwaarden zullen worden belast", kondigde premier Charles Michel zondagmiddag in het parlement. Die maatregel zou volgens de regeringsverklaring 31 miljoen euro in het laatje brengen.
"Ik denk dat die nieuwe belasting honderden miljoenen kan opbrengen", meent Denis-Emmanuel Philippe, advocaat-vennoot van het fiscale nichekantoor Bloom Law Firm. "Via een constructie rond interne meerwaarden vermijden heel veel bedrijfsleiders belastingen, in het bijzonder de roerende voorheffing op dividenden. Het is bijna een standaardformule om aandelen van een operationele vennootschap onder te brengen in een holding. De reserves van de operationele vennootschap kunnen vervolgens worden gerepatrieerd in diverse fiscaal aantrekkelijke vormen."

Philippe: "De regering wil de interne meerwaarde blijkbaar belasten als de holding bij een kapitaalvermindering de winsten uit de operationele vennootschap aan de aandeelhouder repatrieert. Op dat moment zou de roerende voorheffing (binnenkort 30%) verschuldigd zijn. Het is natuurlijk afwachten hoe dit later concreet op papier wordt gezet."

...

Meer info op onderstaande link

Trends: 'Belasting op interne meerwaarde heeft enorme impact op vermogende Belgen'