Het Nieuwsblad: Fiscaal expert Michel Maus (VUB) gelooft niet in snelle oplossing voor Arco-coöperanten

17/10/2016 | Fiscaal | Michel Maus
Professor Michel Maus (VUB) gelooft niet dat de Arco-coöperanten snel geld zullen zien, zoals de regering belooft. “Ik vrees dat het juridisch heel veel verzet zal opwekken. Want wat doe je dan bijvoorbeeld met de gedupeerde Fortis-aandeelhouders?”, zegt hij in De Ochtend op Radio 1.
Arco was de financiële poot van de christelijke arbeidersbeweging Beweging.net, het vroegere ACW. De coöperatie telde meer dan 700.000 leden die gemiddeld 2.000 euro in Arco hadden ingelegd. Door de val van Dexia vijf jaar geleden en de vereffening van Arco dreigden die coöperanten hun geld te verliezen.

Dat de regering nu een task force gaat oprichten, is volgens Maus een goed idee, maar dat er snel een oplossing komt, zoals premier Michel zondag aankondigde, zegt hij sterk te betwijfelen. “Het wordt een zeer moeilijke opdracht met heel wat juridisch protest”, voorspelt Maus.

Verdienste

Over de nieuwe begroting zegt de prof fiscaliteit dat de grootste verdienste van deze begroting is dat er een begroting is. De hervormingen blijven helemaal achterwege”, zei Maus vanmorgen op Radio1.

Dat een aantal fiscale hervormingen zoals de meerwaardebelasting op aandelen losgekoppeld werden van de begroting, is volgens Maus wel positief omdat het veel te belangrijk is. Dat huiswerk moet grondig gebeuren. “Die fiscale hervormingen moeten er alleszins komen, willen we internationaal niet verder achterop geraken. Het is dan ook goed dat men daar meer tijd voor neemt om dat grondig voor te bereiden, vindt de prof.

Wat de bedrijfswagens en de belasting op tankkaarten betreft, iets wat vandaag de dag veel mensen treft, zegt Maus dat het niet kan dat een bedrijfswagen zonder tankkaart op dezelfde manier wordt belast als een auto met tankkaart. “Het is logisch dat daar een extra belasting wordt op toegepast en dat de deur wordt opengezet naar een verdere hervorming op het vlak van bedrijfswagens.”

Het Nieuwsblad: Fiscaal expert Michel Maus (VUB) gelooft niet in snelle oplossing voor Arco-coöperanten