De Morgen: Europa broedt op minimumtaks voor multinationals

12/09/2016 | Fiscaal | Michel Maus
Er ligt een blauwdruk op tafel om multinationals die in Europa actief zijn te onderwerpen aan één belastingtarief. Baanbrekend en een fundamentele koerswijziging. Als de ambitieuze plannen erdoor geraken.
Multinationals die in Europa actief zijn, betalen een minimumbelastingtarief. Ze maken gebruik van een wettelijke regeling waarbij ze hun winst verschuiven en die boeken in het land met het laagste belastingtarief, met behulp van rente- en royaltybetalingen. Dat zijn vergoedingen voor het gebruik van bijvoorbeeld een merknaam of patenten.

Er ligt bij Europese ambtenaren een oefening op tafel waarbij alle lidstaten minstens 10 procent belasting moeten heffen op dergelijke inkomsten. Als een land waar het geld van een bedrijf samenkomt geen belasting of minder dan 10 procent belasting heft, dan kunnen andere EU-landen de heffing alsnog doen. Dat achterhaalde de Nederlandse krant Trouw, en werd bevestigd door de Nederlandse staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. Volgens Wiebes heeft het voorstel wel geen draagvlak. Nederland is evenmin voorstander van de plannen.

...

Meer info op onderstaande link

De Morgen: Europa broedt op minimumtaks voor multinationals