Wat staat er ons zoal te wachten op het vlak van btw? Reclame, bonnen en gratis handelingen !

10/09/2018 | Fiscaal | Bart Buelens
U heeft het misschien nog niet onmiddellijk opgemerkt maar de standpunten van de fiscus op het vlak van reclame zijn aan het evolueren. De btw op catering voor publicitaire evenementen is al sinds 2015 aftrekbaar, de bestickering van auto’s wordt niet langer gezien als een wagenkost, de btw op degustaties van gedistilleerde dranken is aftrekbaar, …
Op zich telkens kleine aanpassingen, die een tendens blootleggen: de fiscus geeft voorrang aan het publicitaire doel van kosten. Waar ligt de grens en hoe ver kan u gaan ?

Als orgelpunt is er een recente parlementaire vraag waarin de minister van financiën onderkent dat de btw in verband met de meeste gratis evenementen aftrekbaar is. Wist u overigens dat de Belgische bepalingen over “gratis” handelingen niet in overeenstemming zijn met de Btw-richtlijn ? Niettemin focussen controles zich vaak op alles wat nog maar ruikt naar “gratis”. Zonder twijfel een reden om het gratis wegschenken van voedseloverschotten in de wet in te schrijven. Maar wat doet u in andere gevallen ?

Ondertussen is het wachten op de wet die de richtlijn in verband met bonnen zal omzetten. Het gaat daarbij in eerste instantie om waardebonnen. Op het eerste zicht lijkt de huidige Belgische praktijk te worden voort gezet (met een onderscheid tussen bonnen voor enkelvoudig en bonnen voor meervoudig gebruik). Er zijn echter belangrijke nuances en wijzigingen die een impact hebben op de praktijk ! De richtlijn bevat geen bepalingen over kortingsbonnen. Maar ook op dit vlak zijn er belangrijke wijzigingen in de rechtspraak.

Promotiecampagnes zijn geen eenvoudige (btw-)materie. Elke situatie is anders. Zijn kortingen wel kortingen of eerder de vergoeding van een dienst ? Welk tarief past u toe ? Kan u btw recupereren voor kortingen en andere betalingen die u aan uw klanten verricht ?

Voor al uw vragen over btw kan u terecht bij:

Bart Buelens
Bart.buelens@bloom-law.be
02/770.27.72