1 keer om de 122 jaar

01/06/2017 | Steuerrecht | Michel Maus
Als de lente in het land is, en de meikevers hun intrede doen, verschijnt traditioneel ook het jaarverslag van de FOD Financiën. Op zich is er natuurlijk weinig boeiends aan een jaarverslag vol droge cijfers en statistieken, maar dit jaar was het toch enigszins anders. De publicatie van het jaarverslag over het werkingsjaar 2015 ging immers gepaard met een halve revolte binnen financiën.
 De vakbonden maakten immers van de gelegenheid gebruik om het gesnoei in het personeelsbestand aan de kaak te stellen en om de regering erop te wijzen dat het dalend personeelsbestand zich laat gevoelen in het aantal belastingcontroles, met als neusje van de zalm de controles in de personenbelasting die op twee jaar tijd met 49% waren gedaald.
 
Hoog tijd dus voor de vakbonden om aan de alarmbel te trekken, in de hoop dat de alarmbel de besparingsronde bij de FOD Financiën ook had overleefd. En het moet gezegd worden, de vakbonden hebben een punt. De cijfers zijn op zijn zachts gezegd verbijsterend, om niet te zeggen ronduit choquerend.
 
In 2015 telde ons land 6.920.576 particuliere belastingbetalers die onderworpen zijn aan de personenbelasting.  In 2015 slaagden de 1.285 belastingcontroleurs slaagden er in om van deze 6.920.576 belastingplichtigen exact 56.717 personen grondig te controleren, tegenover 111.582 personen in 2013. Omgerekend werd 0,82% van de belastingplichtigen in de personenbelasting grondig gecontroleerd in 2015. Puur statistisch gezien worden we op basis van deze cijfers dus met zijn allen gemiddeld één keer om de 122 jaar grondig gecontroleerd door de fiscus. Indien de levensverwachting aan het zelfde tempo blijft stijgen kunnen we dus binnen een paar decennia zeker zijn dat elke Belg minstens één keer in zijn leven de belastingcontroleur op bezoek zal hebben gekregen.
 
Dit zijn natuurlijk ronduit verbijsterende cijfers. En akkoord het heeft allicht weinig zin om een hoogbejaarde oma grondig te controleren, maar dan nog. Uit het jaarverslag blijkt bijvoorbeeld dat in 2015 maar liefst 238.636 personen totaal geen aangifte hebben ingediend in de personenbelasting. Het niet indienen van een aangifte zou misschien ook voor de fiscus een indicatie kunnen zijn om eens grondig te gaan controleren, maar zelfs alle personen controleren die geen aangifte hebben ingediend lukt niet meer.
 
Nochtans controleren loont. Van de 56.717 personen die de fiscus in 2015 heeft gecontroleerd, moesten 34.995 personen een fiscale rechtzetting ondergaan. Een slaagpercentage dus van 61,70%, goed voor 361 miljoen euro aan extra belastinginkomsten. Elke extra controleur, verdient zichzelf dus dubbel en dik terug, vandaar dat snoeien in het personeelsbestand bedenkelijk is.
 
De regering doet er dus goed aan om te beseffen dat alle overheidsdepartementen maar kunnen koken met de oogsten van de FOD Financiën. Een goed onderhouden moestuin is dus de bron van alle succes.
 
 

Link Radio 1